SÖYLEŞİLER / DEBATES

Arktik, Enerji ve Güvenlik: Dış Politikada Çok Taraflılık

Çiğdem Üstün, Mehmet Efe Biresselioğlu, Barış Şanlı, Can Kasapoğlu

Okuma Süresi: 3 dk.
image_print
Doç. Dr. Çiğdem Üstün (moderatör)
Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu
Barış Şanlı
Dr. Can Kasapoğlu

Panorama ile Uluslararası İlişkiler Konseyi ortaklığında yayınlanan olan “Arktik, Enerji ve Güvenlik: Dış Politikada Çok Taraflılık ” programında bir araya gelen Doç. Dr. Çiğdem Üstün (Nişantaşı Üniversitesi/ Moderatör), Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Barış Şanlı (T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Danışmanı) ve Dr. Can Kasapoğlu (EDAM- Güvenlik & Savunma Programı Direktörü) Arktik, enerji ve güvenlik konularındaki son politikalarını tartıştılar.

Arktik, Enerji ve Güvenlik: Dış Politikada Çok Taraflılık programının video kaydını izlemek için:

Arktik, Enerji ve Güvenlik: Dış Politikada Çok Taraflılık programının ses kaydını dinlemek için:

_______________________________________________________________________________________________

Doç. Dr. Çiğdem Üstün, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra University of East Anglia’da Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Doktorasını University of Limerick, İrlanda’da Avrupa Birliği ve Türkiye güvenlik kültürleri üzerine tamamlamıştır. Avrupa Birliği alanında doçent olan Üstün, İstanbul’da Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanıdır. Araştırma alanları olan AB-Türkiye ilişkileri, AB ve Türkiye komşuluk politikaları üzerine ulusal ve uluslararası yayınevleri tarafından basılmış kitap ve makaleleri bulunmaktadır. 

Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü ve Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanıdır. Aynı zamanda Avrupa Enerji Araştırmaları Birliği’nin (EERA) “e3s” ortak programının yürütme kurulu üyesi ve Akdeniz İnsanları Meclisi’nin de (ACIMEDIT) İzmir Başkanı’dır. Prof. Dr. Biresselioğlu, İtalya IMT Institute for Advanced Studies, Lucca’da Politik Sistemler ve Enstitüsel Değişim alanında doktora eğitimini tamamlamıştır. Finlandiya Turku Üniversitesi’nin Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi’nde Avrupa Çalışmaları üzerine yüksek lisans derecesi alan Biresselioğlu, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur.

Barış Şanlı, Lise eğitimini TED Karabük Koleji’nde tamamlamış, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü 1.sınıftan sonra gittiği  University of Manchester Insititute of Science and Technology (UMIST) Elektronik Fakültesi’nden mezun olmuştur. Orta Doğu Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünde asistanlık yapmış, daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kadrosuna katılmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) bünyesinde danışmanlık, Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcılığı(v) ve LPG Piyasaları Daire Başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulunmuştur.

Dr. Can Kasapoğlu, Doktora derecesini Harp Akademileri Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden, yüksek lisans derecesini Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü’nden almıştır. Roma’da bulunan NATO Savunma Koleji’nde ve Tallinn’de bulunan NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi’nde akademik çalışmalarda bulunmuştur. Can Kasapoğlu ayrıca İsrail’in önde gelen düşünce kuruluşlarından BESA Center’da ve Fransız düşünce kuruluşu FRS bünyesinde görev yapmıştır. 2017 Han Şeyhun kimyasal saldırısına ilişkin, Fransız düşünce kuruluşu FRS tarafından yayımlanan ‘Shayrat Connection’ (Şayrat Bağlantısı) raporu dahil olmak üzere, askeri bilimler ve stratejik meselelere ilişkin birçok yayını bulunmaktadır.

İlgili Yazılar / Related Papers

Trump Sahaya Kimlerin Postallarını Sürer? - Fatih Ceylan

Trump ve Güçler Ayrılığı - Abdullah Akyüz

Panorama Soruyor / Asks

Arkeopolitics Penceresinden Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Sistem ve Birleşmiş Milletler

Suntory Time - Ahmet Işık Aykut

İlginizi çekebilir...
Turkish Foreign Policy amid Changing Dynamics in the Middle East – Bezen Coşkun